12 Temmuz 2024

Şeker Hastalığı Ayak Yaraları Belirtileri ve Tedavisi


Şeker Hastalığı ve Ayak Yaraları

Şeker hastalığı, ayak yaralarının oluşumunda önemli bir rol oynar. Şeker hastalarının ayak tabanlarında yaralar açılması yaygındır. Çoğu zaman, bu yaralar enfekte olursa veya enfeksiyonu önlemek amacıyla hastanede yatış gerektirebilir. Bu hastalık, ciddi komplikasyonlara yol açarak bacak amputasyonlarına neden olabilir. Bu nedenle, ayak yaralarının hızlı ve etkili bir şekilde tedavi edilmesi büyük önem taşır.

Kimlerde Ayak Yarası Gelişir?

Şeker hastalarında ayak yarası gelişimi oldukça yaygındır. Özellikle yaşlı erkekler ve kadınlar bu risk altındadır. Şeker hastalığına bağlı olarak göz, böbrek ve kalp hastalığı olan ve insülin kullanan bireylerde ayak yarası oluşma riski daha yüksektir. Ayrıca, sigara ve alkol kullanımı da ayak yaralarının oluşmasında önemli bir katkı sağlar.

Şeker Hastalığı Ayak Yaraları Nasıl Oluşur?

Ayak yaraları, hastalarda birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluşur. Bu faktörler arasında dolaşım bozuklukları, ayakta şekil bozuklukları, tekrar eden tahrişler, ayakta duyunun azalması, yaralanmalar ve şeker hastalığının uzun süreli olması sayılabilir. Sinirlerin yüksek kan şekerinden zarar görmesi sonucu nöropati gelişir ve ayakta dokunma hissi kaybolur. Bu durum, hastaların yaralanmaları fark edememesine neden olur. Ayaklar yandığında, bir yere vurduğunda veya ayakkabı vurduğunda oluşan yaralar genellikle hissedilmez. Bu şekilde ya da kendiliğinden oluşan yaralar normal bir yara gibi kendiliğinden iyileşmez, aksine ilerler. Eğer yara iltihaplanırsa, bu durum daha da kötüleşebilir. Yaşlı ve bakıma muhtaç hastalarda ayak yaralarının fark edilmesi zordur ve çoğu kişi bu yaralar ciddi bir hale geldiğinde doktora başvurur.

Şeker Hastalığı Ayak Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?

Şeker hastalarının ayaklarında yara oluştuğunda ilk hedef, iyileşmenin kısa sürede sağlanmasıdır. İyileşme sürecini kısaltmak, yaranın enfeksiyona dönüşme riskini azaltır. Bu tedavi için bazı önemli faktörler vardır:
  • Ölü dokuların tamamen temizlenmesi
  • İyi bir şekilde pansuman ve bakım yapılması
  • Yara olan bölgeden baskı ve ağırlığın kaldırılması
  • Enfeksiyonun engellenmesi
  • Kan şekerinin sık sık düzenlenmesi
Çoğu yara enfekte değildir. Ancak enfeksiyon olup olmadığını belirlemek için dikkatli bir muayene ve tahlil yapılması gereklidir. Eğer enfeksiyon tespit edilirse, hızlı bir şekilde antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Enfeksiyonlardan korunmak için yapılması gerekenler şunlardır:
  • Çıplak ayakla kesinlikle yürünmemesi
  • Kan şekerinin sürekli kontrol altında tutulması
  • Yaranın sürekli temizlenmesi
  • Yaranın sık sık pansuman yapılarak temiz tutulması
Yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesi için ağırlık ve baskının ortadan kaldırılması gereklidir. Örneğin, yürürken yara yere temas etmeyecek şekilde yürünmeli veya yara olan bölge için özel ayakkabılar giyilmelidir. Yatarken, yara topukta ise, yere temas eden bölgeye uygun bir malzeme kullanılarak temas önlenmelidir. Son yıllarda yara bakımı için birçok yeni ürün piyasaya çıkmıştır. Bu ürünler, yaranın kapalı ve nemli bir ortamda kalmasını sağlar. Yaranın üzerine antiseptikli solüsyonlar dökülmemelidir; bu şekilde yara hızlı bir şekilde enfeksiyon kapmadan iyileşebilir. Yara bakımının uzman doktorlar tarafından yapılması daha doğru olacaktır; aksi takdirde yara daha da kötüleşebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kan Şekeri Değerleri

Kan Şekeri Değerleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diyabet Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Diyabet Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Tip 1 Diyabet Nedir?

Tip 1 Diyabet Nedir?

Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri

Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri

Hipoglisemi Nedir?

Hipoglisemi Nedir?