Kan Şekeri Değerleri ve Özellikleri
06 Temmuz 2024

Kan Şekeri Değerleri ve Özellikleri

Kan Şekeri

Kan şekeri, vücuttaki karbonhidratların en küçük parçası olan glikozdan oluşur. Tüm hücreler, enerji kaynağı olarak glikoz kullanır. Fruktoz ve galaktoz gibi diğer monosakkaritlerin vücutta kullanılabilmesi için karaciğerde glikoza dönüştürülmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir bireyde açlık halinde kandaki glikoz yoğunluğu 70-100 mg/dl arasında olmalıdır. Yemek yedikten sonra ilk saat içinde bu değer 120-140 mg/dl seviyelerine çıkar. Vücutta karbonhidrat emilimi tamamlandıktan iki saat sonra kandaki glikoz düzeyi normal seviyelerine döner. Kompleks karbonhidratlar kan şekerini yavaş yavaş yükseltirken, basit karbonhidratlar hızlı bir şekilde yükselmesine neden olur. Karaciğer, kan şekerinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Yemekten sonra kan şekeri yükseldiğinde, insülin hormonunun salgılanması artar. Bağırsaklardan emilen şekerin çoğu karaciğerde glikojene dönüştürülerek depolanır. Kan şekeri, diyabet gibi hastalıkların tespit edilmesinde oldukça önemlidir.

Kan Şekeri Nasıl Yükselir?

Kandaki şekerin hücrelere girişi insülin hormonu tarafından sağlanır. Tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri yüksekliği, insülin salgısının yetersizliğinden veya vücuttaki insülin direncinden kaynaklanır. İnsülin direnci, kandaki insülin miktarı yeterli olmasına rağmen vücutta etkisini gösterememesidir. Şekerin hücrelere taşınamaması, kanda birikmesine sebep olur ve bu şekilde kan şekeri seviyeleri yükselir.

Kan Şekeri Neden Önemlidir?

Vücuttaki tüm hücreler hayatta kalmak için enerjiye ihtiyaç duyar. Enerji sağlanamadığında hücreler ölür ve bu durum, hücrelerin ait olduğu canlının da yaşamını kaybetmesine neden olur. Vücudun enerji kaynakları başta şeker olmak üzere yağlar ve proteinlerden oluşur. Ancak kan şekerinin önemi daha farklıdır.
  • Bazı hücreler enerji kaynağı olarak sadece glikozdan faydalanır. Kanda her zaman belirli oranda glikoz bulunmalıdır. Bu hücreler arasında sinir hücreleri, oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri ve erkek üreme hücresi spermler yer alır. Kan şekeri düşüklüğünde bayılmanın nedeni, sinir hücrelerinin ihtiyaç duyduğu şekeri alamaması ve bu yüzden enerji elde edememesidir. Bu nedenle çalışamazlar ve vücudu yönetmekte zorlandıklarından bayılma meydana gelir.
  • Vücutta enerjiyi en fazla tüketen hücreler kas hücreleridir. Bu hücreler, vücut ağırlığının yarısını oluşturur. Kas hücreleri diğer enerji kaynaklarını kullansalar bile, glikozu tercih ederler. Glikoz onlar için daha iyi bir enerji kaynağıdır.
  • Vücut ve kaslar daha fazla enerjiye daha hızlı bir şekilde ihtiyaç duyduklarında, glikoz daha faydalıdır. Bu sayede daha hızlı enerji elde edebilirler. Glikoz, yağlardan daha hızlı yakılır ve enerjiye dönüştürülebilir. Diğer enerji kaynakları bu kadar kısa sürede enerjiye dönüşemez.

Kan Şekeri Nasıl Ayarlanır?

Vücutta kan şekerini ayarlayan hormonlar bulunmaktadır. Bunlar arasında en önemlileri, kan şekerinin yükselmesini önleyen ve düşüren insülin ile kan şekerinin düşmesini önleyen ve yükselten glukagon hormonlarıdır. Bunun dışında glukagon hormonuna yardımcı olan ve özel durumlarda salgılanan adrenalin ile kortizol hormonları bulunmaktadır. Bu hormonlar da kan şekerini yükseltir.

Kan Şekerinin Ayarlanmasında Önemli Organlar Nelerdir?

Kan şekerinin kontrol altında tutulmasında önemli olan hormonları salgılayan pankreas ve şeker deposu olan karaciğer, kan şekeri ayarlanmasında oldukça önemlidir. Karaciğer, insülin hormonunun getirdiği mesajla kandaki glikozu emerek depolar. Bu sayede kandaki şeker seviyesi düşer. Karaciğerde depo edilen glikozu kana salan glukagon, glikoz yetersizliği durumunda bunu üretir ve bu sayede kan şekerini yükseltir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tip 2 Diyabet Belirtileri ve Tedavisi

Tip 2 Diyabet Belirtileri ve Tedavisi

Şeker Hastalığı İlaçları Özellikleri ve Kullanımı

Şeker Hastalığı İlaçları Özellikleri ve Kullanımı

Kan Şekeri Nasıl Düşürülür?

Kan Şekeri Nasıl Düşürülür?

Gebelikte Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tip 1 Diyabet Belirtileri ve Tedavisi

Tip 1 Diyabet Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tip 1 Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tip 1 Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Şeker Hastalığı Bitkisel Tedavi

Şeker Hastalığı Bitkisel Tedavi

Güncel

Tip 2 Diyabet Nedir?

Tip 2 Diyabet Nedir?

Tokluk Kan Şekeri Nedir?

Tokluk Kan Şekeri Nedir?

Kan Şekerini Düşüren Yiyecekler

Kan Şekerini Düşüren Yiyecekler

Diyabet Nedir?

Diyabet Nedir?

Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri

Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri

Hamilelikte Diyabet Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Diyabet Belirtileri ve Tedavisi

Diyabet Ameliyatı Faydalı mı?

Diyabet Ameliyatı Faydalı mı?