Hipoglisemi Hipoglisemi, kan şekerinin normal değerlerin altında olması durumudur. Bu durum, tek başına bir hastalık olmaktan ziyade, vücuttaki başka bir sorunun belirtisi olarak ortaya çıkar. Kan şekerinin 55 mg/dl altına düşmesi hipoglisemi varlığını gösterir. Kan şekeri, besinlerin sindirim sisteminde parçalanmasıyla oluşan ve hücrelerin kullanımı için ortaya çıkan basit şekerlerdir. Bu şekerler glikoz olarak tanımlanır. Hipoglisemi durumunda, karaciğerde depolanan glikoz salınmaz ve kan şekerinde yükselme olmaz. Kan şekerinin alt değeri genellikle 70 mg/dl olarak kabul edilir, ancak bu değer kişiden kişiye değişebilir. Vücut, organlar, salgı bezleri ve hormonlar aracılığıyla bu değeri belirli bir aralıkta tutar. Herhangi bir hastalık veya kötü beslenme gibi etkenler bu dengeyi bozabilir. Kan şekerinde yükselme olursa, diyabet belirtilerinden biri olan hiperglisemi meydana gelir. Fakat diyabetli kişilerde hipoglisemi atakları daha yaygındır. Bunun nedeni, fazla miktardaki insülinin kan şekerini düşürmesidir. Bu durum, insülin reaksiyonu olarak tanımlanır ve daha çok insülin iğnesi kullanan kişilerde görülür. Hipoglisemi Belirtileri Hipoglisemi tedavi edilmediğinde, kalıcı nörolojik hasarlara ve hatta ölüme yol açabilir. Bu nedenle sık sık kan şekerini ölçmekte fayda vardır. Beyin için önemli bir yakıt olan kan şekerinin düşmesi, çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler fiziksel ve psikolojik olarak görülebilir:
Hipoglisemi Nedenleri Hipoglisemi, vücudun glikozu hızlı tüketmesi, kana fazla miktarda insülin pompalanması veya glikozun kana yavaş karışması nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu duruma neden olabilecek etkenler şunlardır:
Hipoglisemi Tedavisi Hipoglisemi tedavisi, kan şekerinin düşmesini gidermek ve altta yatan nedeni tedavi etmeye odaklanır. İlk aşamada kan şekerindeki düşmeye karşı şeker yeme, meyve suyu içme veya glikoz tabletleri alma gibi önlemler alınır. Hastadaki belirtiler daha ciddi olursa ve ağızdan şeker alınamıyorsa, hastaya glukagon iğnesi yapılabilir. Kan şekerinin düşmesine neden olan etken, hastanın muayene edilmesiyle belirlenir. Ancak uygulanan tedaviler genellikle hipoglisemiyi tam olarak tedavi edemez. Bu yüzden hastaların bu atakları önleyici tedbirler alması gerekir. Bu şekilde kan şekeri dengede tutulabilir. Hipoglisemide Beslenme Önerileri Hipoglisemi hastaları, öncelikle öğün atlamamaya dikkat etmelidir. Yemekleri her gün aynı saatte yemek faydalı olur. Un ve basit şekerlerden uzak durulmalıdır. Pekmez, pirinç, unlu tatlılar, beyaz makarna, reçel ve bal gibi yiyecekler tüketilmemelidir. Bulgur, tam buğday ekmeği, kepekli makarna gibi ürünler tercih edilebilir. Yemeklerden sonra tatlı ve meyve yenmemesi gerekir. Ara öğünlerde meyvenin yanında fındık, peynir gibi protein kaynakları tüketilebilir. Meyve suları içilmemelidir. Alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Sebze ve protein tüketimine özen gösterilmelidir. |