Tip 2 Diyabet Nedir?
22 Haziran 2024

Tip 2 Diyabet Nedir?


Tip 2 diyabet, genellikle 40 yaş üstü yetişkinlerde görülen bir diyabet türüdür. Bu hastalıkta, pankreas yeterli miktarda insülin üretemez veya üretilen insülin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaz. Bu durum, kan şekerinin (glukoz) normal seviyelerin üzerine çıkmasına neden olur.

Tip 2 diyabetin belirtileri arasında sık idrara çıkma, aşırı susama, açlık duygusuyla fazla yemek yeme ve buna rağmen kilo kaybı bulunur. Ayrıca yorgunluk, bulanık görme, yaraların geç iyileşmesi, ciltte kuruluk ve kaşıntı, sıkça enfeksiyonlara maruz kalma, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, ağız kuruluğu ve cinsel sorunlar gibi etkiler de ortaya çıkabilir.

Tip 2 Diyabet Açısından Riskli Kişiler Kimlerdir?

Tip 2 diyabetin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı risk faktörleri hastalığın görülme olasılığını artırır. Bu risk faktörleri şunlardır:
  • Aşırı kilolu veya obez kişiler
  • Ailesinde diyabet öyküsü bulunanlar
  • Hamilelik döneminde diyabet geliştirmiş ve 4,5 kg üzerinde bebek doğurmuş olanlar
  • Stresli bir yaşam sürenler
  • Bir hastalıktan dolayı sürekli stres altında olanlar
  • Düzensiz beslenme alışkanlığı olanlar

Bu risk faktörlerinin en az iki tanesine sahip olan kişiler, diyabet konusunda tarama testleri yaptırmalıdır. Tip 2 diyabetin tedavisi ömür boyu devam eder ve eğitim, diyet, egzersiz, oral yoldan alınan antidiyabetik ilaçlar ve insülin tedavisini kapsar. Tip 2 diyabet, sadece aşırı şeker alımı ile ortaya çıkmaz. Sağlıklı bir kişinin fazla miktarda şeker tüketmesi, bu hastalığın ortaya çıkmasını sağlayan bir etken olarak kabul edilmez. Kronik pankreas iltihabı, hipotiroidi, pankreas tümörleri, ameliyatlar ve akromegali gibi bazı rahatsızlıklar da Tip 2 diyabete neden olabilir.

Tip 2 Diyabet Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tip 2 diyabet tedavisinde ilk aşama, beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının düzenlenmesi ve uygun egzersiz programlarının yapılmasıdır. Bu uygulamalarla hastanın kan şekeri normal değerlerde tutulamadığında, oral yoldan ilaç tedavisine başlanır. Ancak bu tedavilere rağmen kan şekeri normal seviyelere inmezse, insülin alımına başvurulur. Uygulanan diğer tedavilere uygun dozda insülin ilave edilir.

Tedavide İnsülin Alımına Ne Zaman Başlanır?

Hastaların beslenme planı, egzersizler ve şeker düşürücü ilaçların kullanımı ile kan şekeri normal seviyelere düşürülemediğinde, ameliyat olması gereken hastalarda, ameliyat sürecinde, hamilelik döneminde, ağır enfeksiyon dönemlerinde, ayak yarası olan hastalarda ve diyabete bağlı gelişen zararlar olduğunda hastalar gecikmeden insülin alımına başlatılmalıdır.

Hastalar Evde Kan Şekeri Takibini Nasıl Yapmalıdır?

Hastalar, ağızdan şeker düşürücü ilaç ya da insülin kullansalar bile, haftada belirli günlerde kan şekerini ölçmeleri gerekir. Bu değerler doktorunuzun hastalığınızı değerlendirme açısından fikir vermektedir. Bu yüzden insülin kullanan Tip 2 diyabet hastaları, kahvaltı, öğlen, akşam ve gece yatmadan önceki öğünden evvel dört defa glukometre yani şeker ölçüm cihazı ile kan şekeri ölçümü yapmalıdır. Haftada kaç defa şeker ölçümü yapılacağına hastanın doktoru karar verecektir. Kişinin hastalığına ve yaşam şartlarına uygun kan şekeri ölçüm programı hazırlanacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tip 1 Diyabet Nedir?

Tip 1 Diyabet Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doğuştan Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Doğuştan Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tokluk Kan Şekeri Nedir?

Tokluk Kan Şekeri Nedir?

Bebeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Yüksek Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Yüksek Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Güncel

Diyabet İlaçları

Diyabet İlaçları