Hipoglisemi Diyeti Hipoglisemi diyeti, kan şekeri normalden düşük olan kişilerin uygulaması gereken bir beslenme programıdır. Yemek yiyinceye kadar huzursuzluk, bitkinlik ve halsizlik çeken, gün içinde açlık atakları yaşayan, öğleden sonra baş ağrısı, baş dönmesi olan, çabuk sinirlenen ve kontrolünü kaybeden, yemeklerden sonra uykusu gelen kişilerin kan şekerinin düşük olduğu söylenebilir. Yemek sonrasında kan şekerinin yükselmesi ve insülin hormonunun fazla salgılanmasıyla oluşan kan şekeri düşmesi reaktif hipoglisemi olarak tanımlanır. Bu durum, düzensiz ve aşırı insülin salgılanmasına işaret eder. Kan şekerini hızla yükselten besinlerin aç karnına tüketilmesi, terleme, aşırı acıkma hissi ve yeniden gıda yeme isteği uyandırır. Hipoglisemi nedeniyle sürekli tatlı tüketimi ile kilo artışı olur. Bu kişilerde açlık kan şekeri değerleri normal çıkar. Kan şekeri normalde 70-110 mg/dl değerleri arasındadır. Hipoglisemi tanısı için şeker yükleme testi yapılmalıdır. Bu sorun, düzensiz beslenen, aşırı miktarda hızla kilo alıp veren, öğün atlayan ve ailesinde şeker hastalığı bulunan kişilerde daha fazla görülür. Hipoglisemi tanısı konulduktan sonra mutlaka diyetle tedavi edilmelidir, çünkü bu durum ileride oluşacak şeker hastalığının habercisi olarak kabul edilir. Hipoglisemi Diyetinde Nelere Dikkat Edilmelidir? Hipoglisemi diyetinde dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar bulunmaktadır:
Hipoglisemi diyetine dikkat ederek kan şekeri seviyesini dengede tutmak, hem genel sağlık açısından hem de gelecekte oluşabilecek komplikasyonları önlemek açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, bir diyetisyenin rehberliğinde kişiye özel bir diyet planı oluşturulması önerilir. |