Hamilelikte Şeker Hastalığı
11 Temmuz 2024

Hamilelikte Şeker Hastalığı


Hamilelik dönemi, anne adayları için özel ve hassas bir süreçtir. Bu dönemde anne adayları birçok hastalık riski ile karşı karşıya kalabilir. Bu hastalıkların arasında yer alan şeker hastalığı, anne adayında gebelikten önce mevcut olabileceği gibi, gebelik sırasında da ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı her iki durumda da mutlaka tedavi edilmelidir. Bu hastalık, pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersiz olması nedeniyle oluşan metabolik bir rahatsızlıktır. Vücutta karbonhidrat, protein ve yağ mekanizmaları bozulur ve kandaki glikoz oranı artar. Geçmişte diyabetik olan kadınların hamile kalmamaları tavsiye edilse de günümüzde bu hastalığın tedavisi konusunda ilerleme kaydedilmiş olup, anne adayları hamilelik döneminde tedavi edilebilmektedir. Ancak, şeker hastalığıyla komplike olan gebeliklerde konjenital anomali ve komplikasyon gelişme riski normal gebeliklere göre daha yüksektir. Gelişmiş tanı ve tedavi yöntemleri ile bu komplikasyonların oranı düşürülebilmektedir.

Şeker Hastalığının Türleri

Şeker hastalığı, insülin eksikliği ve insülin direnciyle veya her ikisiyle birlikte gelişen hiperglisemi ile karakterize olmuş metabolik bir hastalıktır. Hamilelikte bu türlerin hepsi görülebilir. Bunlar arasında insülin bağımlısı Tip 1 diyabet, insülin bağımlısı olmayan Tip 2 diyabet ve sadece hamilelik sırasında gelişen gestasyonel diyabet yer alır. Tip 1 ve Tip 2 diyabet hamilelik öncesinde mevcutken, gestasyonel diyabet sadece hamilelikte gelişen bir diyabet türüdür.

Hamilelikte Fizyolojik Değişimler

  • Hamilelik döneminde glikoz mekanizması önemli değişimlere uğrar. Açlık kan şekeri seviyesi düşük olur ve yemekten sonraki değerler daha yüksektir.
  • Hamileliğin ilerlemesiyle birlikte glikoz toleransı düşer.
  • Şeker hastası olmayan kadınlar hamilelikte iki kat fazla insülin üretir, diyabetik olanlarda ise insülin gereksinimi artar.
  • Hamilelikte başlayan gestasyonel diyabet, bu dönemde görülen diyabet vakalarının %90'ını oluşturur.
  • Gestasyonel diyabeti olan hamilelerde insülin direnci normal hamilelere göre daha şiddetli olur. Ayrıca insülin sekresyonunda da bozukluk olur.
  • Gestasyonel diyabetik olan gebelerin çocuklarında konjenital anomaliler olmaz. Ancak bebeğin içinde olduğu amniyon sıvısında fazlalık, erken doğum riski ve gebelik haftasına göre daha iri bebek gibi etkileri olur.

Hamilelikte Gestasyonel Diyabetin Klinik Bulguları

  • Gestasyonel diyabet genellikle belirti vermez. Çoğunlukla ikinci trimesterde karbonhidrat metabolizmasındaki değişimlerle ortaya çıkar.
  • Şeker hastalığına rutin biyokimyasal taramalarda tanı konulabilir.
  • Bebeğin anne karnında ölmesi veya doğum sonrası biyokimyasal testlerle teşhis edilebilir.
  • Ailesinde diyabet öyküsü olanlar, daha önceki gebeliklerinde gestasyonel diyabet olanlar, yaşı ilerlemiş olanlar ve obez olanlarda şeker hastalığı daha fazla görülür.
  • Gestasyonel diyabet, hamilelikte tansiyon yüksekliği, idrarda protein atımı ve ödemle seyreden preeklampsi riskini artırır.
  • Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde glikoz toleransı bozulduğundan, kadına tarama yapılır.
  • Bütün kadınlara 50 gram glikoz tolerans testi 26 ve 28. gebelik haftalarında tarama olarak yapılır. Tarama testi sonucu pozitif çıkarsa, kesin tanı koyabilmek için 100 gram glikoz tolerans testi uygulanır.

Hamilelikte Şeker Hastalığı Tedavisi

Anne adayının gebelik haftasına ve kilosuna göre uygun kalori hesabı yapılır. Hesaplanan kalori belirli oranda protein, karbonhidrat ve yağa ayrılır. Anne adayının ara ve ana öğünlerde alması gereken kalorilere göre, diyet düzenlemesi yapılır. Bu düzenleme diyetisyen eşliğinde, doktorla birlikte gerçekleştirilir. Ayrıca günlük egzersiz programı uygulanır. Bu şekilde kontrol altına alınamayan şeker hastalığında, insülin tedavisine başlanır.

Ekstra Bilgiler

  • Gestasyonel diyabet genellikle doğumdan sonra kaybolur, ancak bu annelerde Tip 2 diyabet gelişme riski artar.
  • Gestasyonel diyabet geçmişi olan kadınların, doğum sonrası belirli aralıklarla diyabet taraması yaptırmaları önerilir.
  • Hamilelikte diyabet kontrolü, hem anne hem de bebek sağlığı açısından kritik öneme sahiptir.
  • Sağlıklı bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite, gestasyonel diyabet riskini azaltabilir.

Hamilelikte şeker hastalığının yönetimi, multidisipliner bir yaklaşım gerektirmektedir. Bu süreçte anne adayının düzenli olarak doktor kontrolünde olması, gerekli testlerin yapılması ve uygun diyet ve egzersiz programlarının uygulanması büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Laminur

01 Mayıs 2024 Çarşamba

Şeker hastalığını toplumdan duyduğumuz kadar genel olarak genetik, aileden geçen bir rahatsızlık şeklinde biliyoruz. Tabiki genetik olupta sonradan ortaya çıkadabilir, illa doğuştan olmayabilir. Ancak toplum olarak genel bilgimiz bu yönde. Benim merak ettiğim şey ise şu, gebelikte oluşan diyabet hastalığının çocuğa geçme riski daha mı yüksektir? Cevap için şimdiden teşekkürler.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Tulü

Merhabalar, gevbelik sırasında diyabet hastalığının çocuğa geçme riski vardır. Doktorunuza danışmanız en sağlıklısı olacaktır.

2. Cevap
cevap

Türehan

Geçmiş olsun. Evet şeker hastalığında genetik faktörler oldukça önem taşımaktadır. Gebelikte ise durum daha riskli olabilir. Bu dönemde anne üzerinde oluşan sorunların bebeğe yansıma oranı da fazladır.Hekiminiz ile görüşüp daha detaylı bir bilgi alabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Şeker Hastalığı Belirtileri

Şeker Hastalığı Belirtileri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hipoglisemi Belirtileri ve Tedavisi

Hipoglisemi Belirtileri ve Tedavisi

Diyabet Çeşitleri ve Türleri

Diyabet Çeşitleri ve Türleri

Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?

Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?

Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Hipoglisemi Nedenleri

Hipoglisemi Nedenleri

Güncel

Şeker Hastalığı Bitkisel Tedavi

Şeker Hastalığı Bitkisel Tedavi

Güncel

Hamilelikte Şeker Hastalığı

Hamilelikte Şeker Hastalığı

Diyabet İlaçları

Diyabet İlaçları

Gestasyonel Diyabet Belirtileri ve Tedavisi

Gestasyonel Diyabet Belirtileri ve Tedavisi

Şeker Hastalığı Nedir?

Şeker Hastalığı Nedir?

Hipoglisemi Nedir?

Hipoglisemi Nedir?

Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Şeker Hastalığı Diyeti ve Menüleri

Şeker Hastalığı Diyeti ve Menüleri