Açlık Kan Şekeri Kaç Olmalı?
11 Temmuz 2024

Açlık Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Açlık Kan Şekeri Kaç Olmalıdır?

Günümüzde şeker hastalığı, artan bir sıklıkla karşılaşılan ciddi bir sağlık sorunudur. Çok sayıda kişide ortaya çıkmasına rağmen, tam olarak nedenleri kesinleşmemiş veya yeterince önemsenmeyen bir hastalık haline gelmiştir. Şeker hastalığının teşhisi için açlık ve tokluk kan şekeri değerleri ayrı ayrı ölçülür ve bu sonuçlara göre tanı konulur.

Açlık Kan Şekeri Ölçümü Neden Yapılır?

Açlık kan şekeri ölçümü, sağlıklı değerlerde olup olunmadığını tespit etmek, gizli şeker, kan şekeri düşüklüğü veya diyabet hastalığının taraması için yapılan bir testtir.

Şayet kan şekeri ile alakalı şikâyetler yaşanıyorsa veya diyabet hastalığı söz konusu ise gün içinde birkaç defa kan şekeri ölçümleri yapılarak oranlar izlenmelidir.

Açlık Kan Şekeri Değerleri

Açlık kan şekeri değerleri, en az 8 saatlik bir açlığın ardından yapılan ölçümlerle elde edilen sonuçlardır. Bu ölçümler, şeker hastalığı tetkikleri için kullanılır. Açlık kan şekeri değerlerinin doğru alınabilmesi için sabah kahvaltıdan önce ölçüm yapılması gereklidir.

Yapılan ölçüm sonuçları 70-100 mg/dL arasında çıkmışsa, kan şekeri değerleri normal olarak kabul edilir. Bu değerlerin biraz üzerinde çıkmışsa sonuç önemsenmeyecek kadar ciddiye alınmaz. Ancak değerler çok yüksek çıkmışsa diyabet hastalığı şüphesi vardır. Kan şekeri 170 mg/dL'nin üzerinde çıkan kişilere diyabet teşhisi koyabilmek için birkaç gün sonra değerler tekrar ölçülmeli ve bu değerlere göre teşhis konulmalıdır.

Şeker hastalığı teşhis edildikten sonra tedavinin amacı, hastada oluşan şikâyetleri azaltmak ve hastayı oluşabilecek komplikasyonlara karşı korumaktır. Kan şekerinin normal değerlerde olmaması, diyabet ile birlikte farklı hastalıkların da habercisi olabilir. Şeker hastalığı ilerlediği zaman, böbreklere, göze, kalp ve damarlara ciddi zararlar verebilir.

Kan Şekerinin Yükselmesine Neden Olabilecek Hastalıklar Nelerdir?

  • Cushing sendromu
  • Kronik böbrek yetmezliği
  • Kalp krizi, travma
  • Akromegali

Kan Şekerinin Düşük Olmasına Neden Olabilecek Hastalıklar Nelerdir?

  • Böbrek üstü bezi yetersizliği
  • Uzun süre aç kalmak
  • Karaciğer hastalığı
  • Aşırı dozda yüklenen insülin
  • Alkol kullanımı

Sonuç ve Öneriler

Şeker hastalığının erken teşhisi ve düzenli kontrolü, hastalığın yönetiminde büyük önem taşır. Açlık kan şekeri ölçümleri, bu süreçte kritik bir rol oynar. Sağlıklı bireylerin düzenli olarak kan şekeri ölçümlerini yaptırmaları ve sağlıklı yaşam tarzı seçimlerine önem vermeleri önerilir. Diyabet riski taşıyan bireylerin de periyodik olarak tıbbi kontroller yaptırmaları, olası komplikasyonların önlenmesi açısından hayati öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hurıye tali

21 Mayıs 2024 Salı

185 cıktı ölçerde ne anlama geliyo

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Huriyye Tali, 185 cm olçümünün ne anlama geldiğini tam olarak anlamak için bağlam önemlidir. Örneğin, bu boy ile ilgili bir ölçü ise, 185 cm uzunsun demektir. Eğer bir spor dalında, sağlık testinde ya da baŞŸka bir ölçümde kullanılıyorsa, spesifik olarak hangi ölçümün yapıldığını bilmek gerekir. Daha fazla bilgi verirsen, daha ayrıntılı yardımcı olabilirim.

2. Cevap
cevap

Uslu

Merhabalar huriye hanım, 100 üstü değerler yüksek şekeri gösterir ve yaşınıza göre tip1, tip2 diyabet riski taşırsınız. Bunun için sıkı bir diyet, şekerli besinlerden uzak durmak, fazla kilolardan kurtulmak için spor ve doktor tavsiyesine göre şeker düşürücü ilaç kullanmaya başlamanız gerekir. Sağlıklı günler dilerim.

3. Cevap
cevap

Kamaran

Merhabalar, şeker optimimum aralığı 70-100 arasıdır. Bu aralığı hafif geçmeler önemsenmez ama 185 direk diyabet riski taşır. Fakat bu şeker testinin aç karnına sabah uyarıldığında yapılması en doğru neticeyi verecektir. Ona rağmen değeriniz yüksek ise perhiz ve duruma göre ilaç tedavisine başlanabilir. Geçmiş olsun.

soru

ŞÜKRAN

18 Nisan 2024 Perşembe

AÇLIK ŞEKİRİM 122 ÇIKTI ŞEKER HASDASIMIYIM

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞükran, açlık kan şekerinizin 122 çıkması, normalden biraz daha yüksek olduğunu gösterir. Bu durum, prediyabet yani diyabet öncesi bir durum olabilir, ancak kesin bir yargıya varmak için daha fazla test ve doktor görüşü gereklidir. En doğru bilgiyi almak için bir endokrinologa veya dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Ayşe

Öncelikle geçmiş olsun Şükran Hanım. Kan şekeri değerinizin 122 çıktığını belirtmişsiniz ancak bu ölçümü sabah aç karnına yapıp yapmadığınız oldukça önemli. Çünkü doğru sonucu ancak bu zaman anlayabilirsiniz. Ayrıca şeker hastalığı soruna karşı mutlaka kullanacağınız gıdalara özen göstermeniz gerekiyor.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?

Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?

Şeker Hastalığı Diyeti ve Menüleri

Şeker Hastalığı Diyeti ve Menüleri

Ağız Kuruluğu Şeker Hastalığı Belirtisi midir?

Ağız Kuruluğu Şeker Hastalığı Belirtisi midir?

Hipoglisemi Diyeti ve Önerileri

Hipoglisemi Diyeti ve Önerileri

Şeker Hastalığının Zararları Nelerdir?

Şeker Hastalığının Zararları Nelerdir?

Güncel

Gestasyonel Diyabet Belirtileri ve Tedavisi

Gestasyonel Diyabet Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Diyabet Nedir?

Diyabet Nedir?

Şeker Hastalığına İyi Gelen Meyveler

Şeker Hastalığına İyi Gelen Meyveler

Seker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Seker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Hipoglisemi Nedir?

Hipoglisemi Nedir?

Gebelikte Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi