Şeker Hastalığından Korunma Yolları
11 Temmuz 2024

Şeker Hastalığından Korunma Yolları


Şeker hastalığı, bireylerde birçok hastalığı da beraberinde getiren ciddi bir metabolizma bozukluğudur. Bu hastalık, kalp krizi, böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlıklı bireylerde, metabolizma yiyecekleri vücudun en önemli yakıtı olan glikoza çevirir. Kana geçen glikoz, pankreasın salgıladığı insülin sayesinde hücrelere taşınarak vücudun yaşamsal faaliyetleri için gerekli enerjiye dönüştürülür. Eğer insülin vücutta yoksa veya etkili kullanılamıyorsa, glikoz hücrelere taşınamaz ve kandaki şeker miktarı artar. Bu durum, şeker hastalığının varlığını gösterir.

Özellikle ailesinde şeker hastalığı olan, fazla kilolu, yeterli fiziksel aktivite yapmayan, yüksek tansiyon hastaları ve gebelikte gestasyonel diyabeti olan kişilerin, şeker hastalığına yakalanmamak için yaşam koşullarında bazı değişiklikler yapmaları gerekmektedir. Diyabet hastası olmamak için, öncesinde bazı tedbirlerin alınması önemlidir.

Şeker Hastalığının Artan Sıklığı ve Etkileri

Diyabet hastalığı ciddi bir sağlık sorunu olduğundan, kişinin yaşam kalitesini bozar ve ölümle sonuçlanabilecek olumsuz etkiler yapabilir. Diyabet hastaları ve çevresindeki insanlar, bu hastalığın ekonomik ve psikolojik zorluklarıyla da karşı karşıya kalırlar. Şeker hastalığının görülme sıklığı artmakta ve görülme yaşı giderek düşmektedir. İnsanların stresli şehir yaşamı, hareketsiz hayat tarzı, dengesiz beslenme, sigara ve alkol tüketimi, uyku sorunları ve şişmanlık bu hastalığın yayılmasında etkili faktörlerdir. Bu nedenle, şeker hastası olmamak ve sağlıklı yaşamak için yaşamınızı düzene sokmalısınız.

Şeker Hastalığından Korunmak İçin Öneriler

  • Dengeli ve yeterli şekilde beslenmenin alışkanlık haline getirilmesi gerekmektedir. Günde 2-3 saat aralıklarla ana ve ara öğünler olarak, 6 öğün tüketilmelidir. Bu beslenmenin içinde sağlıklı besinler belirli ölçülerde olmalıdır. Diyabet beslenme piramidinden yararlanılabilir.
  • Kuru baklagiller, sebzeler, meyveler ve tahıllarda bulunan posa ihtiyaca uygun miktarda tüketilmelidir.
  • Kan şekerinin kontrol edilemediği duruma gelmesini önlemek için, karbonhidrat tüketimi sınırlandırılmalıdır. Karbonhidratlı besinlerin fazla tüketilmesi, kan şekeri dengesini bozan bir etken olarak kabul edilmektedir.
  • Kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalı, balık ve beyaz et tüketimi tercih edilmelidir. Bu besinler kızartma yapmak yerine, ızgara ve buğulama olarak tüketilmelidir.
  • Katı yağ tüketiminden kaçınılmalı, aşırı yağ tüketilmemelidir. Özellikle kilosu fazla olan kişiler yağ tüketimini daha az seviyede yapmalıdır.
  • Bebeklerin ilk altı ay anne sütüyle beslenmesi, diyabet riskini azaltmaktadır.
  • Kilonun ideal oranda tutulması gerekmektedir. Diyabet hastaları genellikle aşırı kilolu kişilerden oluşur. Bu nedenle fazla kiloların sağlıklı diyetlerle verilmesi gerekmektedir.
  • Düzenli bir egzersiz planı yapılmalıdır. Sportif faaliyetler kişinin özelliklerine göre değerlendirilmelidir. Şeker hastalığından korunmak için, beslenme kadar önemli olan düzenli egzersiz sağlığın korunmasında da etkilidir.
  • Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
  • Stresten kaçınılmalıdır. Stres, kişilerde yüksek tansiyon, damar sertliği ve kalp hastalıkları gibi sorunlara neden olarak genel sağlığı olumsuz etkileyen bir faktördür. Vücudun dengesinin bozulmaması gerekmektedir.
  • Düzenli bir uyku düzeni sağlanmalıdır.
  • İnsanlar kendi sağlıklarını önemserlerse, sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayabilirler. Sağlık için kendinize zaman ayırmaya çalışın. Çeşitli hobiler edinebilir ve ruhsal sağlığınızı üst düzeyde tutabilirsiniz. Bu önlemler, hem şeker hastalığından korunmanızı sağlayacak hem de diğer hastalıklardan sizi koruyacaktır. Sağlıklı yaşamanız dileğiyle.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

george phrengestere

10 Nisan 2024 Çarşamba

merhaba ben de sürekli susuyorum ama başka bir belirti yok şeker im olabilir mi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba George Phrengestere, sürekli susama hissi diyabetin bir belirtisi olabilir, ancak bu kesin bir teşhis değildir. En doğru bilgiye ulaşmak için bir sağlık profesyoneline danışmanızı tavsiye ederim. Doktorunuz gerekli testleri yaparak size net bir bilgi verecektir. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Mümine

Merhaba çok susamak sizde şeker olduğu anlamına gelmez yaz aylarında inssnların tümü çok susarlar tabi siz şüphili bir şekilde iseniz doktorla irtibata geçmenizi isterim sizlere test yapılır ve neden çok su isteğinizin olduğu ortaya çıkacaktır iyi günler dilerim

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Diyabet Nedir?

Diyabet Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şeker Hastalığı Bitkisel Tedavi

Şeker Hastalığı Bitkisel Tedavi

Şeker Hastalığının Zararları Nelerdir?

Şeker Hastalığının Zararları Nelerdir?

Yüksek Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Yüksek Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Gizli Şeker Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gizli Şeker Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güncel

Şeker Hastalığına İyi Gelen Bitkiler

Şeker Hastalığına İyi Gelen Bitkiler

Güncel

Açlık Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Açlık Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Güncel

Hipoglisemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipoglisemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diyabet Ameliyatı Faydalı mı?

Diyabet Ameliyatı Faydalı mı?

Diyabet İlaçları

Diyabet İlaçları

Açlık Kan Şekeri Değerleri

Açlık Kan Şekeri Değerleri

Şeker Hastalığı Neden Olur?

Şeker Hastalığı Neden Olur?

Şeker Hastalığı Nasıl Oluşur?

Şeker Hastalığı Nasıl Oluşur?

Şeker Hastalığı Belirtileri

Şeker Hastalığı Belirtileri