Şeker Hastalığına İyi Gelen Meyveler
15 Temmuz 2024

Şeker Hastalığına İyi Gelen Meyveler


Şeker hastalığına sahip bireyler, sağlıklı bireyler gibi çeşitli besin maddelerini tüketebilirler. Ancak, tüketilen gıdaların miktarları doğru bir şekilde ayarlanmalıdır. Şeker hastaları, içeriğinde şeker bulunan meyveleri tüketebilirler ancak miktarlarına dikkat etmeleri gereklidir. Meyveler, enzimler, doğal lifler ve temel besin maddeleri içermeleri nedeniyle şeker hastalarının sağlıklı yaşamlarını sürdürebilmeleri için önemlidir. Genel bir kanı olarak, meyvelerin şeker hastalarına faydalı olmadığı düşünülür. Bunun nedeni, şeker ve insülin seviyeleri arasındaki bağlantıdır. İnsülin, kandaki glikozu yani şekeri hücrelere taşır ve kan şekerinin enerji olarak kullanılması için glikojen olarak muhafaza eder. Diyabetik bireylerin vücudu, yüksek miktarda şeker ve karbonhidratla başa çıkabilecek kadar doğal insülin üretiminden yoksundur.

Şeker Hastalarının Tüketebileceği Meyveler Nelerdir?

Şeker hastaları, meyve tüketiminde miktarlarına dikkat etmeli ve meyvelerin glisemik indeksine bakmalıdır. Tüketilecek meyvelerin düşük ya da orta glisemik indekse sahip olması gereklidir. Hastaların çoğu, doğal insülin üretimi sayesinde meyve şekerlerini metabolize eder. Glisemik indeksi düşük olan meyveler arasında şunlar bulunur:

  • Kiraz
  • Çilek
  • Elma
  • Erik
  • Armut
Bu meyveler, şeker hastaları tarafından tüketilebilir. Hurma kurusu, karpuz gibi meyvelerin glisemik indeksi daha yüksek olsa da, bunlar az miktarlarda tüketilebilir. Meyve suları ise genellikle konsantrelerden yapıldığından glisemik indeksleri yüksektir ve mümkün olduğunca az tüketilmelidir.

Şeker Hastaları Ne Kadar Meyve Tüketmelidir?

Şeker hastalarının meyve tüketiminde porsiyonlara dikkat etmesi gerekir. Bu, diğer besin maddelerinin tüketiminde olduğu gibi olmalıdır. Uzmanlar, 15 gramdan fazla karbonhidrat içermeyen porsiyonların hastalar tarafından tüketilebileceğini belirtmektedir. Buna göre yarım muz, iki kaşık kuru üzüm veya bir avuç ahududu tüketilebilir. Hastalar, meyve tüketimini kısa süreye sıkıştırmamalıdır. Bunu gün içine yayarak tüketmeleri gereklidir. Belirli aralıklarla yemeleri gereken meyveleri yiyebilirler. Bir defada fazla miktarda meyve tüketimi, insülin bağımlısı olan hastalar için sorun teşkil edebilir. Meyvelerin çoğu, kan şekeri üzerinde riskli bir duruma neden olmasa da tüketimine özen gösterilmesi gereklidir.

Şeker Hastaları Lifli Meyveler Tüketebilir mi?

Meyvelerin bir kısmında, meyve şekeri fruktoz dışında lif de bulunmaktadır. Özellikle elma ve portakalda lif oranı yüksektir. Şeker hastaları, beslenmelerinde yeteri kadar lif sağlamakta zorlanabilir. Çünkü doğal lif yönünden zengin olan besinlerin çoğu nişasta, şeker veya glisemik indeksi yüksek yiyeceklerdir. Meyve tüketimi, hastaların tatlı, kek, pasta, çörek gibi besinleri tüketmesini engelleyebilir. Yemek aralarında bir elma veya kuru üzüm gibi meyveler tüketmek, kan şekerindeki ani yükselmelere engel olur. Şeker hastaları, meyve tüketmekten çekinse de meyveleri uygun miktarlarda rahatça tüketebilirler. Ancak meyve suyu yerine, meyveler tüketilmelidir. Çünkü meyve sularında daha fazla şeker bulunmaktadır. Taze meyvelerde ise şeker, lifle kaplıdır. Vücudun ihtiyacını gidermek için, az şeker içeriği olan çilek, yaban mersini, kayısı, greyfurt, portakal, şeftali, erik, kantalup kavunu ve böğürtlen gibi meyveler tüketilebilir. Her meyvede karbonhidrat oranı farklı olduğundan, tüketilecek meyvelerin oranı da farklı olmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ziyneti

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Ben şeker hastasıyım ve meyve tüketimimi nasıl ayarlamalıyım? Hangi meyveler benim için daha uygun olur ve porsiyonlarını nasıl ayarlamalıyım? Ayrıca meyve suları tüketmek riskli midir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ziyneti, şeker hastalığıyla yaşarken meyve tüketimini dikkatlice ayarlamak önemlidir. Düşük glisemik indeksli meyveleri tercih etmek senin için daha uygun olabilir. Örneğin, elma, armut, çilek, kiraz ve turunçgiller gibi meyveler kan şekerini daha yavaş yükseltir. Porsiyon kontrolü de önemli; genellikle bir porsiyon meyve, bir avuç kadar veya bir orta boy meyve olarak kabul edilir. Meyve sularına gelince, bunlar genellikle meyvenin kendisinden daha fazla şeker içerir ve liften yoksundur, bu da kan şekerinin daha hızlı yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle meyve sularından kaçınmak veya tüketimini sınırlamak senin için daha iyi olabilir. Her zaman doktorun veya bir beslenme uzmanının önerilerini dikkate almak en doğru yaklaşımdır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Hipoglisemi Nedir?

Hipoglisemi Nedir?

Tip 2 Diyabet Nedir?

Tip 2 Diyabet Nedir?

Doğuştan Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Doğuştan Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kan Şekerini Düşüren Bitkiler

Kan Şekerini Düşüren Bitkiler

Tip 1 Diyabet Belirtileri ve Tedavisi

Tip 1 Diyabet Belirtileri ve Tedavisi

Yüksek Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Yüksek Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hipoglisemi Nedenleri

Hipoglisemi Nedenleri

Şeker Hastalığı Diyeti ve Menüleri

Şeker Hastalığı Diyeti ve Menüleri

Şeker Hastalığı İçin Şifalı Bitkiler

Şeker Hastalığı İçin Şifalı Bitkiler

Diyabet İlaçları

Diyabet İlaçları

Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?

Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte Şeker Hastalığı

Hamilelikte Şeker Hastalığı